Go to the page content

Пресметајте го вашиот BMI (индекс на телесна маса)

cm
ft
in
kg
st
lb

Вашиот BMI:

__

Класификација на вашата телесна тежина:

__

@
A link with your BMI result has been sent to the email address.
An error has occured. The email wasn't sent.

Наука

Како управуваат хормоните со нашиот апетит и со навиките во исхраната
ХОРМОНИ   БИОЛОГИЈА   РЕГУЛАЦИЈА НА АПЕТИТОТ | 5 min. read

Како управуваат хормоните со нашиот апетит и со навиките во исхраната

Во крвта постојат хемиски гласници кои ја помагаат контролата на нашиот апетит. Затоа треба да го разбереме начинот на којшто тие функционираат за да може да ја разјасниме улогата на биологијата во регулацијата на телесната тежина. Така ќе сфатиме зашто треба да преземеме мерки кои влијаат на биолошките процеси за да можеме успешно да се справиме со дебелината.

Covid-19

Truth About Weight

COVID-19 е сериозна болест што ги изложува луѓето со постоечки медицински состојби, вклучувајќи ја и дебелината на зголемен ризик од искусување компликации и сериозно влошување на состојбата. Дознајте повеќе за влијанието на COVID-19 врз здравјето и како луѓето што живеат со дебелина се справуваат за време на пандемијата. 

Погледнете ги сите објави

Луѓе

Дебелината е далеку од едноставна.

Дебелината е хронична болест, а не избор на начин на живот. Од генетиката до средината во којашто живееме, многу фактори играат улога во развојот на дебелината, како и во намалувањето и зголемувањето на телесната тежина. А искуствата на луѓето што живеат многу се разновидни и сложени.

Поддршка и алатки

Ајде да разговараме: 13 прашања за дебелината што може да му ги поставите на вашиот лекар
ТРЕТМАНИ   ГРИЖА ЗА ДЕБЕЛИНАТА   МЕДИЦИНСКА ПОДДРШКА | 5 min. read

Ајде да разговараме: 13 прашања за дебелината што може да му ги поставите на вашиот лекар

Да почнете разговор за дебелината може да биде тешко, дури и со вашиот лекар.

Соработувајте со вашиот лекар и направете план
СОВЕТ ОД ЕКСПЕРТ   ГРИЖА ЗА ДЕБЕЛИНАТА   МЕДИЦИНСКА ПОДДРШКА | 5 min. read

Соработувајте со вашиот лекар и направете план

Дебелината е сложена болест, но нејзиниот третман не мора да биде. Здравствените работници едуцирани за третман на дебелината поседуваат знаење и алатки за да направат план за третман што вам ќе ви одговара.

Совладајте го гладот: Како да планирате, подготвувате и јадете здрава храна
СОВЕТИ   СОВЕТ ОД ЕКСПЕРТ   НАЧИН НА ЖИВОТ | 6 min. read

Совладајте го гладот: Како да планирате, подготвувате и јадете здрава храна

Ние немаме целосна контрола врз телесната тежина. Но малите промени во начинот на кој се однесуваме кон нашата непосредна околина сепак може да имаат влијание. Составивме листа која опфаќа совети од планирање здрави оброци до одржување на физичката активност, која може да ви биде од помош.