Go to the page content

Јас сум сојузник на човек што живее со дебелина

„Се викам Андреас и живеам со дебелината. Јас лично не се справувам со дебелина, но моите родители се соочуваа со дебелината, а мојата свршеница Мелани моментално живее со оваа хронична болест. Па така, иако јас лично не го носам товарот на дебелината, сепак секојдневно се соочувам со неговото влијание.“ - Андреас Херд

Справување со секојдневните предизвици

Мелани и јас се соочуваме со влијанието на дебелината речиси во сите аспекти во секојдневниот живот. Едноставните работи, како купување стол или кревет, може да ни предизвикаат главоболка. Можеме да се обидеме да најдеме мебел направен да ја издржи потребната тежина, но ова значително го ограничува изборот (особено затоа што имаме барем минимални барања за убав дизајн). Или го купуваме она што навистина ни се допаѓа и живееме со ризикот да се скрши.

Планирањето на заедничко излегување може да биде подеднакво тешко. Започнуваме со избирање локација која покрај вообичаените критериуми, како квалитет и атмосфера, треба да обезбеди и соодветно седење, со столчиња што се големи, стабилни и идеално без потпирачи за рацете. Исто така, влезот треба да биде пристапен, без премногу скали и блиску до паркингот.

„Дури и одењето на лекар е тешко. Никогаш не знаеме дали мебелот ќе биде соодветен или дали медицинската опрема е дизајнирана да може да се користи кај човек чија големина и тежина не се „стандардни“.“

-Andreas Herdt

Пристап и разбирање на секојдневните предизвици

Генерално, транспортот претставува уште еден проблем со кој се соочуваме. Мелани има статус на лице со попреченост поради нејзината ограничена подвижност, но тоа не е доволно за пристап до одредени паркинг-места наменети токму за лицата со попреченост. Јавниот превоз е посоодветен избор за мене, но не и за Мелани. Железничката станица во градот во којшто живееме нема ниту лифт ниту ескалатори, а сериозна пречка за неа претставуваат 40-те скалила до платформата. Одењето на одмор е уште поголем предизвик, особено ако вклучува летање со авион. Потребно е предвремено планирање на одморот за да не се претвори во катастрофа.

Дури и одењето на лекар е изненадувачки тешко. Никогаш не знаеме дали мебелот во чекалницата или просторијата за преглед ќе биде соодветен или дали медицинската опрема е дизајнирана да може да се користи кај човек чија големина и тежина не се „стандардни“. Манжетните што се користат за мерење крвен притисок може да не се доволно долги, а стоматолошките столчиња, системите за компјутерска томографија (CT) и магнетна резонанца (MRI) се генерално ограничени во однос на тежината што можат да ја издржат. Затоа, треба однапред да се информираме за сето ова со вработените во ординацијата или во спротивно ризикуваме да нè вратат дома без воопшто да нè прегледаат.

Како станав сојузник

На почетокот на нашата врска не обрнував доволно внимание на сите овие пречки. Ги преценив физичките способности на Мелани и очекував премногу од неа. Ова понекогаш нè доведуваше во ситуации кои на ни еден од нас не му се допаѓаа.

Оттогаш научив што можам да барам од неа и се трудам да ги земам предвид нејзините можности што и да правиме. Сега Мелани е посамоуверена и пробува работи што не ги направила долго време, како на пример да се согласи да летаме заедно во економска класа.

„Mоже да биде тешко да се издвои човек што не е засегнат од оваа болест, кој не „живее со дебелината“ на некој начин, некој како мене.“

-Andreas Herdt

Справување со предизвиците

Вака јас живеам со дебелината, и со сигурност јас го имам полесниот дел од нас двајца. Во меѓувреме, четвртина од населението се соочува со потешката страна од живеењето со оваа сложена хронична болест, а бројките растат со застрашувачка брзина.

Земајќи го предвид секој што е пријател, роднина, клиент или соработник на некој што живее со дебелина, може да биде тешко да се издвои човек што не е засегнат од оваа болест, кој не „живее со дебелината“ на некој начин, некој како мене. Па, зошто некој од нас треба да го прифати неуспехот на општеството да се справи со овие предизвици?

Оваа кратка приказна допира до сите вас кои се соочувате со слични ситуации или познавате некој што живее со дебелина. Ве молиме не молчете. Не прифаќајте ги работите такви какви што се. Обидете се да го промените светот и да го направите подобро место, малку по малку, човек по човек.

ПОВРЗАНИ ТЕМИ

ПОВРЗАНИ СТАТИИ

Како станав застапник за промени
ЖИВОТ СО ДЕБЕЛИНА   ОПШТЕСТВО   ЗАСТАПУВАЊЕ | 6 min. read

Како станав застапник за промени

„Порано мислев дека застапувањето на пациенти е само за луѓе кои не се во состојба да зборуваат во свое име: ранлива категорија пациенти во општеството или оние со нарушено ментално здравје. Сметав дека застапничките групи се големи организации што се борат само за големи прашања, како што се правата на пациентите, застапување на пациентите и свесност за болеста. Сега знам дека застапувањето е многу повеќе од тоа“ .

Тежината на современиот свет: Како влијае нашата средина на нашето здравје
СРЕДИНА   БИОЛОГИЈА   РЕГУЛАЦИЈА НА АПЕТИТОТ | 5 min. read

Тежината на современиот свет: Како влијае нашата средина на нашето здравје

Светот во којшто живееме и храната што ја јадеме драстично се промениле со текот на времето. Но нашата биологија во голема мера останала иста. Тоа може да нè наведе да мислиме дека сме под ризик од гладување и да нè натера да посегнеме по високоенергетска храна, сол, масна храна и шеќер.

Соработувајте со вашиот лекар и направете план
СОВЕТ ОД ЕКСПЕРТ   ГРИЖА ЗА ДЕБЕЛИНАТА   МЕДИЦИНСКА ПОДДРШКА | 5 min. read

Соработувајте со вашиот лекар и направете план

Дебелината е сложена болест, но нејзиниот третман не мора да биде. Здравствените работници едуцирани за третман на дебелината поседуваат знаење и алатки за да направат план за третман што вам ќе ви одговара.