Go to the page content

Како да спиете онолку колку што им треба на вашето тело и мозокот

Тешко ви е да заспиете навечер? Или се будите уморни? Видете дали некој од овие совети може да ви помогне да имате добар и квалитетен сон. Тоа може да ви помогне да го контролирате апетитот и да ја одржите телесната тежина.

Тешко е да се долови важноста на добриот сон. Сите знаеме колку е тешко да станеме наутро од нашата топла постела, ако не сме доволно наспани. Знаеме и колку може да се вознемириме кога ќе си легнеме в кревет и со часови да гледаме во таванот, додека ни се вртат различни мисли низ главата.

Недостигот од добар и квалитетен сон не влијае само на расположението, туку и на рамнотежата на хормоните во телото. Нашата хормонска рамнотежа игра важна улога во справувањето со апетитот, како и со телесната тежина. Што значи дека ако спиеме доволно добро и имаме квалитетен сон, тоа ќе направи голема разлика при решавањето на дебелината.

„Недостигот од добар и квалитетен сон не влијае само на расположението, туку и на рамнотежата на хормоните во телото.“

-Taheri S et al. Short sleep duration is associated with reduced leptin, elevated ghrelin, and increased body mass index.

Без разлика дали не спиете доволно, често се будите или тешко заспивате, постојат многу причини поради кои луѓето се загрижени за квалитетот на сонот. Затоа направивме список совети како да се наспиете и да се чувствувате одморени наутро.

Создајте здрави навики

Обидете се:

 • Да се придржувате до распоредот за спиење. Ова подразбира да се будите во истото време наутро без разлика кога сте заспале минатата ноќ.
 • Да дремнете кратко, од 20 до 30 минути, и така ќе си ги подобрите расположението, концентрацијата и квалитетот на работењето. Но не заборавајте дека ова не може да го надомести недостигот од сон во текот на ноќта. 
 • Напијте се чаша топло млеко или чај од камилица за да ви се приспие. Избегнувајте пијалаци што содржат кофеин, како што се кафе и кока-кола.

Избегнувајте:

 • Кратки дремки доцна во денот. Тоа може да влијае на сонот во текот на ноќта и да ви го отежне заспивањето во вообичаеното време кога заспивате.
 • Да јадете еден или два часа пред да си легнете. Навечер избегнувајте стимулативна храна и пијалаци, како што се црно чоколадо, кафе, чај или газиран сок.
 • Да пиете алкохол пред спиење.
 • Да пушите пред спиење.
Woman lying sideways on a bed smiling

7 до 9

часа добар сон секоја ноќ му требаат на нашето тело и мозокот да се одморат и да закрепнат.

-Ong J, Chirinos D & Yap B., Relationships Between Sleep Health and Your Weight

Совети за опуштање пред спиење

Обидете се:

 • Да читате книга или да слушате радио пред спиење. Тоа може да ви го одвлече вниманието и да ви се опушти умот.
 • Да правите вежби за релаксација, како што е благо истегнување за да ги опуштите мускулите.
 • Да слушате посебна релаксирачка музика, со смирувачко рецитирање на текстот и нежна музика и звучни ефекти што ве опуштаат. Постојат голем број апликации за концентрација и медитација специјално направени за оваа цел.
 • Да се искапете со топла вода.

Избегнувајте:

 • Напорна физичка активност два часа пред да си легнете да спиете.
 • Што било што може да ве вознемири или да ве оптовари со размислување пред спиење.
 • Да мислите на работи што ве вознемируваат пред спиење. Ако се чувствувате напнато, вознемирено или раздразливо, направете нешто што ве смирува или ментално ве опушта 5 до 20 минути пред спиење.

Направете ја спалната соба удобно место за одмор и спиење

Обидете се:

 • Спалната соба да е темна, тивка и уредна. 
 • Да користите тампони во ушите за да ја намалите можноста да ви се наруши сонот поради звуци, особено ако живеете во бучна средина, како што е градската средина.
 • Да ставите дифузер со смирувачки мирис, како што е лавандата.

Избегнувајте:

 • Да ги користите креветот и спалната соба за други активности освен за спиење и интимни односи со партнерот. 
 • Да јадете в кревет.
 • Да користите ТВ, компјутер или мобилен телефон барем 30 минути пред спиење. Истражувањата покажале дека светлината што ја емитуваат екраните може да ве расони.
 • Да планирате или да решавате проблеми кога ќе си легнете в кревет.

Сè уште имате проблем со спиењето?

 • Ако не можете да заспиете 15 до 20 минути откако сте легнале да спиете, станете и одете во друга соба. Направете нешто што ве смирува и опушта (погледнете ги советите за опуштање) додека не почувствувате умор. 
 • Обидете се да бидете физички активни во текот на денот, дури и да правите вежби со послаб интензитет, како што се стоење или пешачење. 
 • Ако сè уште имате проблем со спиењето, не двоумете се да побарате помош. Вашиот лекар ќе ви помогне да најдете начин што вам ќе ви одговара.
 • Некои корисни алатки вклучуваат водење дневник за спиење или користење апликации направени за следење на распоредот на спиење, како што е Sleepio. Следењето на спиењето и на активноста во текот на денот, може да ви помогне да разберете што ве спречува да имате квалитетен сон и да се наспиете. Погледнете го дневникот за спиење на Националната здравствена служба (NHS) на Англија.
Референци
 • Taheri S, Lin L, Austin D, Young T & Mignot E. Short sleep duration is associated with reduced leptin, elevated ghrelin, and increased body mass index. Plos Med; 2004; 1(3):62.
 • Ong J, Chirinos D & Yap B. Relationship Between Sleep Health and Your Weight: https://www.obesityaction.org/community/article-library/the-relationship-between-sleep-health-and-your-weight/ [Accessed May 2019].
 • American Psychological Association. Getting a Good Night’s Sleep With the Help of Psychology: https://www.apa.org/research/action/sleep [Accessed June 2019].
 • NHS. How to get good sleep: Sleep and Tiredness: https://www.nhs.uk/live-well/sleep-and-tiredness/how-to-get-to-sleep/ [Accessed June 2019].
 • National Sleep Foundation. What is sleep hygiene?: https://www.sleepfoundation.org/articles/sleep-hygiene [Accessed June 2019].
 • Sharma MP & Andrade C. Behavioral interventions for insomnia: Theory and practice. Indian Journal of Psychiatry 2012; 54(4):359–366.
 • NHS. Daily Sleep Diary: https://www.nhs.uk/Livewell/insomnia/Documents/sleepdiary.pdf [last access June 2019].
 • Spencer N. Easier said than done: Why we struggle with healthy behaviours and what to do about it. Action and Research Centre 2015; 5-32.
 • Figueiro M, Wood B, Plitnick B. & Rea M. The impact of light from computer monitors on melatonin levels in college students. Biogenic Amines 2011; 25:106–116.

ПОВРЗАНИ ТЕМИ

Related articles

Стресот и дебелината: Зошто посегнуваме по вкусна храна
ХОРМОНИ   ПСИХОЛОГИЈА   СТРЕС | 3 min. read

Стресот и дебелината: Зошто посегнуваме по вкусна храна

Ако сте под стрес подолг временски период, тоа може да ви го смени апетитот,и да го зголеми ризикот да се здебелите. Треба да научиме како да се справуваме со стресот, и тоа е една од стратегиите која може да ни помогне како полесно да се справиме со дебелината.

Чувствата имаат важна улога во справувањето со телесната тежина
ДЕБЕЛИНА   ПСИХОЛОГИЈА   ЕМОЦИОНАЛНО ЈАДЕЊЕ | 5 min. read

Чувствата имаат важна улога во справувањето со телесната тежина

Постојат многу причини поради кои качуваме и намалуваме килограми. Понекогаш овие причини зависат од тоа како се чувствуваме.