Go to the page content

Величината на вашите фармерки? Таа се крие во вашите гени

Исто како што се раѓаме со одредена боја на очите, може да се родиме со склоност кон дебелеење. И исто како што никого не го обвинуваме поради бојата на очите, не треба да ги обвинуваме и луѓето кои имаат генетска предиспозиција да се здебелат.

Некои од првите показатели за врската меѓу гените и дебелината се откриени во 1952 година од група истражувачи од Универзитетот во Мичиген. Тие спровеле студија во која биле вклучени 81 пар близнаци, повеќето од нив биле од локалните средни училишта. На близнаците им биле извршени повеќе мерења, вклучувајќи должина на стапалото, должина на подлактицата, па дури и висина на носот.

Мерењата им овозможиле на научниците да откријат колкава е веројатноста овие различни особини да се генетски пренесени од родителите, и тоа се нарекува наследност. Од сите различни особини што ги измериле научниците, откриле дека особините со највисока стапка на наследност се телесната тежина и обемот на половината.

Mum and two children spending time outside and smiling at each other

Оттогаш се спроведени повеќе слични студии во кои се споредуваат близнаци што не растеле заедно. Еднојајчени близнаци имале слична телесна тежина, без разлика дали растеле заедно или биле разделени од раѓање. Тоа ја покажува моќта на гените наспроти влијанијата од средината за одредување на телесната тежина. Заедно, овие наоди даваат неоспорен доказ дека генетиката има клучна улога во дебелината. Некои докази упатуваат дека генетскиот придонес е меѓу 40 и 70 проценти. Тоа значи дека гените што ги наследувате од вашите родители може да го зголемат ризикот од развој на дебелина.

DNA chain

40 - 70 %

Генетиката има централна улога во дебелината, со докази кои упатуваат дека генетскиот придонес е меѓу 40 и 70 проценти.

-Waalen J., The genetics of human obesity

Како влијаат гените на телесната тежина?

Истражувањата во ова подрачје се во тек. Но знаеме дека гените влијаат:

 • Колку храна обично јадеме во текот на еден оброк.
 • Како реагираме на чувството на ситост.
 • Колкаво задоволство чувствуваме од одреден тип храна.
 • Колку енергија ни е потребна за одвивање на основните телесни функции.
 • Како и каде се складира вишокот калории во облик на масти во нашето тело.

Сега знаеме дека овие работи помалку зависат од нашиот карактер и начинот на животот, а повеќе од нашите гени.

Нашата средина е променета, но нашите гени не

Но ако е така, зошто пред сто години имало многу малку луѓе со дебелина? Како што вели генетичарот Френсис Колинс: „Генетиката го полни пиштолот, а средината го повлекува чкрапалото“.

Нашите гени не се промениле во последните сто години. Всушност, тие се останати главно непроменети во последните 50 000 години. Она што се менува е нашата средина. И исто како што некои од нас развиваат алергија во одредени средини, некои од нашите гени може да се активираат и да се менуваат во зависност од средината.

Сега живееме во различна средина, со различни типови стрес, храна и технологија. Овие фактори влијаат на нашите гени на нов начин. Дебелината е дел од резултатот.

Некои луѓе се изложени на поголем ризик од развој на дебелина во денешното опкружување поради генетиката

Професор Џозеф Пројето, истражувач и клиничар специјализиран за дебелина, ја објаснува генетската основа на дебелината барајќи од нас да замислиме два сада. Двата сада имаат различна големина: едниот собира пет литри, а другиот педесет. Двата сада стојат на дожд во текот на ноќта, и изутрината двата се полни со вода.

Graphic showing a small and a big vase with rain pouring down on them.

Не е изненадување што поголемиот сад собира повеќе вода од помалиот сад. Професор Џозеф Пројето објаснува дека тоа се должи на фактот дека поголемиот сад е направен да собира повеќе вода. „Со други зборови, потребна ви е вашата генетска основа (како е направен садот) и средината (дождот) за да развиете дебелина“, вели тој.

„Потребна ви е вашата генетска основа и средината за да развиете дебелина.“

-Professor Joseph Proietto, University of Melbourne

Пресметајте го вашиот BMI (индекс на телесна маса)

cm
ft
in
kg
st
lb

Вашиот BMI:

__

Класификација на вашата телесна тежина:

__

@
A link with your BMI result has been sent to the email address.
An error has occured. The email wasn't sent.

Пронајдете стратегија за справување со телесната тежина која вам ви одговара

Како можеме да ги употребиме овие информации? Пред сè, не можеме да ги промениме нашите гени. Но нашата индивидуална генетска разлика нè прави повеќе или помалку изложени на ризик од развој на дебелина. Па така, колку повеќе знаеме за нашите гени, толку повеќе информации имаме за да донесеме информирана одлука за справување со телесната тежина. На пример, може да се обидеме да ја минимизираме нашата изложеност на факторите од околината коишто го зголемуваат ризикот од развој на дебелина.

И поради нашата индивидуална генетска основа, може да одговориме различно на различни типови третман. Она што функционира за еден човек, можеби нема да функционира за друг. Затоа секому му е потребен индивидуален пристап во справувањето со телесната тежина.

Референци
 • Clark PJ. The heritability of certain anthropometric characters as ascertained from measurements of twins. Am J Hum Cenet 1956; 8:49-54.
 • Waalen J. The genetics of human obesity. Translational Research 2014; 164(4):293–301.
 • Guyenet S. The hungry brain. Outsmarting the instincts that make us overeat. New York: Flatiron 2017.
 • Farooqi IS. Genetics of Obesity. In: Thomas A Wadden & George A Bray (eds.). Handbook of Obesity Treatment. New York: Guilford Press 2018; 64-74.
 • Guyenet SJ & Schwartz MW. Regulation of Food Intake, Energy Balance, and Body Fat Mass: Implications for the Pathogenesis and Treatment of Obesity. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 2012; 97:745–755.
 • Morris R. Stranger in a strange land: an optimal-environments account of evolutionary mismatch. Synthese 2018;1-26.
 • Qi L. & Cho YA. Gene-environment interaction and obesity; Nutr. Rev. 2008; 66(12):684–694.
 • Bell CG, Walley AJ & Proguel P. The genetics of human obesity. Nature Reviews - Genetics 2005; 6:221-234.
 • Proietto J. Body Weight Regulation. Essential Knowledge to lose weight and keep it off. Xlibris 2016.

ПОВРЗАНИ ТЕМИ

ПОВРЗАНИ СТАТИИ

Совладајте го гладот: Како да планирате, подготвувате и јадете здрава храна
СОВЕТИ   СОВЕТ ОД ЕКСПЕРТ   НАЧИН НА ЖИВОТ | 6 min. read

Совладајте го гладот: Како да планирате, подготвувате и јадете здрава храна

Ние немаме целосна контрола врз телесната тежина. Но малите промени во начинот на кој се однесуваме кон нашата непосредна околина сепак може да имаат влијание. Составивме листа која опфаќа совети од планирање здрави оброци до одржување на физичката активност, која може да ви биде од помош.

Голема дебата: Дали е дебелината навистина болест?
ДЕБЕЛИНА   БИОЛОГИЈА   МИСЛЕЊЕ ОД ЕКСПЕРТ | 6 min. read

Голема дебата: Дали е дебелината навистина болест?

Сè повеќе експерти ја препознаваат дебелината како болест. За некого ова претставува изненадување, а за други олеснување особено за оние што живеат со дебелината.

Пресметајте го вашиот BMI
АЛАТКИ   ГРИЖА ЗА ДЕБЕЛИНАТА   САМОСТОЈНА ПРОЦЕНА | 5 min. read

Пресметајте го вашиот BMI

Индексот на телесна маса (BMI) го претставува односот на висината и тежината, според кој возрасната популација се категоризира во група на потхранети (со недоволна телесна тежина), со прекумерна телесна тежина или со дебелина.