Go to the page content

Зошто треба да престанеме да се грижиме за тоа како ќе ја нарекуваме дебелината

„Обезни. Дебели. Со прекумерна тежина. Со зголемена телесна тежина. Со тешки коски. Крупни. Со вишок маснотии. Нездрава телесна тежина. Ова се само некои од бесконечната листа на зборови што се користат за да се опише тежината на луѓето.

Дали овие зборови стигматизираат? Дали прават да се чувствувате безвредно? Дали ве лутат? Дали е важно во кој контекст се користат?“ – Ангела Чесворт.

Дали е важно како ја нарекуваме дебелината?

Како треба да ја нарекуваме? Изненадувачки е колку многу се задржуваме на одговорот на ова прашање кога зборуваме за дебелината. Некои луѓе повеќе сакаат да го користат зборот „дебели“ бидејќи мислат дека тоа е суштински опис. Други пак ги навредува зборот „дебели“ и повеќе сакаат да го користат зборот „обезни“ бидејќи е објективен, клинички термин.

Неодамна присуствував на конференција за дебелина и справување со телесната тежина во Обединетото Кралство, каде што еден говорник го спомена зборот луѓе со „зголемена телесна тежина“. Ова предизвика негативен одѕив кај дел од публиката, кој очигледно сметаше дека тоа претставува стигматизација и дека е истовремено навредливо.

„Контекстот е она што го прави зборот навредлив. Ако ве нарече непознат човек „дебел“, тоа може да ве вознемири, налути и да се чувствувате безвредно. Но што ако ви каже лекар дека е загрижен што вашето тело задржува премногу масти?“

-Angela Chesworth

Активно учествувам во организации кои ги поддржуваат луѓето што живеат со дебелина. Забележувам дека стигмата претставува важен аспект на овој предизвик, па затоа има и различни објаснувања и несогласувања околу дефинициите. Секој од нас е индивидуа, и тешко дека сите ќе бидат задоволени. Она што некој го смета за навредливо, друг го гледа поинаку.

Според мене, контекстот е она што го прави зборот навредлив. Ако ве нарече непознат човек „дебел“, тоа може да ве вознемири, налути и да се чувствувате безвредно. Но ако ви каже лекар: „Ме загрижува што вашето тело задржува премногу масти и тоа во иднина може да ви предизвика здравствени проблеми“, дали го чувствувате истото?

Вообичаено се смета дека самите сме си виновни за дебелината, а тоа ги охрабрува  луѓето да се исмеваат, да дискриминираат и да малтретираат. Кога заврши конференцијата, почнав да се прашувам колку всушност размислуваме „како да ја наречеме дебелината?“ Зар стигмата „јади помалку, движи се повеќе“ не е позагрижувачка отколку како се нарекува самата болест?

На крајот на краиштата зар тоа не е само збор?

Луѓето како да не разбираат дека сум физички активна. Имам физичка работа со полно работно време, уште откако го напуштив училиштето. Имав и личен тренер, одев во сала за вежбање и секој ден пливав. Па затоа може да ме нарекувате дебела, со прекумерна тежина, со зголемена телесна тежина, крупна или како сакате поинаку. Но ако чувствувате потреба да ме осудувате, направете го тоа врз основа на сопственото размислување, а не затоа што така велат медиумите или професионалците кои немаат искуство и не разбираат како изгледа животот со дебелина.

„Имам физичка работа со полно работно време, уште откако го напуштив училиштето. Имав и личен тренер, одев во сала за вежбање и секој ден пливав.“

-Angela Chesworth

Според мене, конференции и други форуми на кои се дискутира за дебелината може да бидат корисни за подобрување на комуникацијата меѓу академиците и пациентите. Таквиот дијалог ќе придонесе за подобро разбирање на предизвиците со кои се соочуваат луѓето што живеат со дебелина и ќе овозможи подобра стратегија за напредок. И тоа не земајќи предвид само еден ограничен, стигматизирачки збор, туку повеќе аспекти на дебелината.

ПОВРЗАНИ ТЕМИ

ПОВРЗАНИ СТАТИИ

Голема дебата: Дали е дебелината навистина болест?
ДЕБЕЛИНА   БИОЛОГИЈА   МИСЛЕЊЕ ОД ЕКСПЕРТ | 6 min. read

Голема дебата: Дали е дебелината навистина болест?

Сè повеќе експерти ја препознаваат дебелината како болест. За некого ова претставува изненадување, а за други олеснување особено за оние што живеат со дебелината.

Тежината на современиот свет: Како влијае нашата средина на нашето здравје
СРЕДИНА   БИОЛОГИЈА   РЕГУЛАЦИЈА НА АПЕТИТОТ | 5 min. read

Тежината на современиот свет: Како влијае нашата средина на нашето здравје

Светот во којшто живееме и храната што ја јадеме драстично се промениле со текот на времето. Но нашата биологија во голема мера останала иста. Тоа може да нè наведе да мислиме дека сме под ризик од гладување и да нè натера да посегнеме по високоенергетска храна, сол, масна храна и шеќер.

Како станав застапник за промени
ЖИВОТ СО ДЕБЕЛИНА   ОПШТЕСТВО   ЗАСТАПУВАЊЕ | 6 min. read

Како станав застапник за промени

„Порано мислев дека застапувањето на пациенти е само за луѓе кои не се во состојба да зборуваат во свое име: ранлива категорија пациенти во општеството или оние со нарушено ментално здравје. Сметав дека застапничките групи се големи организации што се борат само за големи прашања, како што се правата на пациентите, застапување на пациентите и свесност за болеста. Сега знам дека застапувањето е многу повеќе од тоа“ .